A kick-box sport története

A kick-box sport története

zrinyi02

A kick-box sport története az 1970-es évek elején kezdődött az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak (az amerikai Mike Anderson és a német Georg Bruckner) fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harcművészetek mozgásanyagát továbbfejlesztve, ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

Kezdetben a sportág Contact-Karate néven volt ismert, 1976-ban All-Style Karate (össz-stílus) nevet kapta, amely azt fejezte ki, hogy több stílusból tevődik össze, illetve a versenyeken minden távol-keleti harcművész részt vehetett. A sportágat kezdetben sok támadás érte, mivel a versenyeken védőfelszerelést használtak, ez eddig egyedülálló szabály volt a küzdősportok között.

1984-ben született meg a világszövetség által jelenleg is használt kick-box elnevezés.
A kick-box sportolók küzdelmi versenyszámokban versenyeznek, nők és férfiak külön.
A küzdelmi versenyszámokat hat szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál a kontrollált félerő (semi-contact, light-contact, kick-light), vagy a teljes erő (full-contact, low-kick és K1-style) engedélyezett.

A kick-box sport történetében kialakult egy olyan szabály, hogy  félerejű szabályrendszerek tatamin, a teljes erejűek ringben zajlanak.

SZABÁLYRENDSZEREK:

POINT FIGHTING szabályrendszer:

Félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet és megítélik a találatért járó pontokat.

LIGHT-CONTACT szabályrendszer:

Félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek folyamatos küzdelemben, a bírók a küzdelem közben pontoznak.

KICK-LIGHT szabályrendszer:

Megegyezik a light-contact szabályokkal, de a comb is támadható találati felület, a versenyzők rövidnadrágban küzdenek.

FULL CONTACT szabályrendszer:

Teljes erejű akciók engedélyezettek a folyamatos küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos.

LOW-KICK szabályrendszer:

Full-contact szabályok szerinti küzdelem, de a comb is támadható találati felület, a versenyzők rövidnadrágban küzdenek.

K1-STYLE szabályrendszer:

Low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol néhány, a thai-box-ban is használatos technika alkalmazása is megengedett. Térddel lehet az ellenfél lábát, testét vagy fejét támadni, akár ugrás közben is. Sípcsonttal támadható a láb bármely része illetve a test és a fej is.

A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelés viselnek: kesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő.

Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak.

A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), mely 2006 óta az egyetlen AGFIS által is elismert kick-box világszervezet.
(AGFIS: a nem olimpia sportágak szövetsége, amit az olimpia előszobájának is neveznek.).

A kick-box Magyarország egyik legeredményesebb sportága.